2 Protez Diş - A Clinica Dent
Protez Diş
19 Şub 2021

Protez Diş

Protez Diş

Protez diş her hastaya özel olarak üretilir. Hastanın çene yapısına tam uyumlu, ağız içine sabitlenen veya ağza rahatça takılıp çıkarılabilen yapay dişlerdir. Protez diş yapımı, tek bir dişini veya birden fazla dişini kaybeden bireylere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak, diş kaybına neden olacak kadar fazla çürük dişleriniz varsa, dişiniz kırılmışsa, dişinizin düşmüşse veya dolgunun yetersiz kalmaya başlamışsa bu durumda en çok başvurulan tedavi yöntemi protez diş yapımıdır.

Protez Diş Nedir?

Bireyin kişisel ihtiyaçları yönünde üretilen protez diş, hastanın ağzına tam olarak uyum sağlamalıdır. Protez dişin doğal görünmesi ve kullanımı kolay ve rahatsız etmeyen bir özelliğe sahip olması gerekir. Protez diş, tek dişin yerine kullanılabileceği gibi dişlerin tamamının yerine de kullanılabilir. Ancak protez diş tedavilerinde öncelikli olarak hastanın ağzında kalan mevcut dişlerin korunması hedeflenir. Diş problemleri çeşitli tedavi yöntemiyle çözülebilir. Protez diş tedavisi, ancak problemli diş kurtarılamazsa, en son çare olarak uygulanır. Protez diş tedavisinde, hastaya kaybetmiş olduğu çiğneme fonksiyonunu tekrar kazandırmak temel amaçtır. Bununla birlikte hastanın yaşam kalitesi de arttırılmış olur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

blank

Protez Diş Fiyatları

Türk Diş Hekimleri Birliği’nin belirlediği protez diş fiyatları; tedavide kullandığımız protez çeşidine göre farklılık gösterir.

  • Tam protez (takma diş)  tüm dişlerin eksikliğinde uygulanır. Bu protez dişin fiyatı, tek çene olmasına ve protezin dişin içine metal iskelet döküm yapılıp yapılmamasına göre değişir.
  • Kancalı bölümlü protez kısmi diş eksikliklerinin giderilmesi için uygulanır. Fiyatı; tek çene veya döküm metal kullanılarak parsiyel protez uygulanmasına göre farklı seviyelerde belirlenir.
  • Çıt çıt sürgülü protez diş gibi hassas bağlantılı protez dişlerin fiyatı ise yanında destek dişlere kaplama yapılması durumuna göre belirlenir
  • İmplant destekli hareketli protez diş yapımı fiyatı da tek çene ve hassas bağlantı işlemine göre tespit edilir.

Protez Diş Çeşitleri

1.       Sabit protez diş

Ağız içerisinde implantlara veya doğal dişlere sabitlenen sabit protez dişlerin takılıp çıkarılmaları gerekmez.  Bu tedavi yöntemi bir yada birkaç dişin neden olduğu diş eksikliklerinde kullanılabilir. En çok kullanılan sabit protezler diş kaplaması ve köprü diştir.

2.       Takma Diş (Hareketli protez)

Adından da anlaşılacağı gibi ağızda sabit olarak kalmayan, gerektiğinde çıkarılabilen protez diştir. Çenedeki birkaç dişten veya implanttan destek alan, diğer adı ise takma diş olan protez diştir.

Hareketli Protez (Takma) Diş Çeşitleri

  • Total protez (Tam damak)
  • Hareketli bölümlü protez (Kancalı protez)
  • Çıt çıt protez diş (Hassas tutuculu)
  • İmplant üstü hareketli protez

Damak Protez

Hastanın tüm dişleri eksik olduğu zaman kullanılır. Sadece damaklardan destek alınarak yapılır. Bundan dolayı “tam protez” veya “damak diş” isimleri de kullanılır. Bireyler damak protez dişleri rahat bir şekilde kendileri çıkarabilir. Protez diş temizliği işlemini kendileri yapabilir. Damak protez diş kullanan kişiler, hareketli protez diş türleri içerisinde implanta en fazla ihtiyacı olan hastalardır. Protezlerin tutunabileceği tek alan dişsiz olan damaklardır. Bu nedenle damak protez dişler sıklıkla yerlerinden oynar. Bu gibi durumlarda protez dişleri sabitlemek için, protez diş yapıştırıcısı kullanılmak gerekebilir. Genellikle protez diş kullananların yorumları uzun bir alışma sürecine ihtiyaç duydukları yönündedir.

Kancalı Protez Diş

Hasta dişlerinin çoğunu kaybettiğinde ve sabit bir köprü diş yapmaya yetecek kadar diş kalmadığında hareketli bölümlü protez diş kullanmak tek seçenek olabilir. Çiğneme basıncı çene kemiğine iletilir. Böylece kancalı protez dişler protez kroşe isimli kancalarla sağlam dişlere tutturulur. Kancalı protez terimi de buradan gelir.

Çıt Çıt Protez Diş

Gerçek adı hassas tutuculu protez olan bu dişlerde, hem damaktan hem de mevcut dişlerden destek alınır. Kancalı protezlere göre bu tür protezlerin en önemli farkı ve avantajı, iskelet kaide içerisine yerleştirilen pin ve yuvaları olmasıdır. Böylece hastayı rahatsız edecek kancalar bulunmaz. Bu sayede estetik bir görünüm sunar. Hassas protezlerin dişlere bağlanması daha sıkıdır. Bu sayede tutuculuk özelliği daha çok ve konforludur. Daha önce protez dişler yalnızca köşe dişlerden destek alınarak yapılırdı. Artık günümüzde ön dişler de kaplanarak onlardan destek alınmasıyla hem estetik bir görünüme hem de daha dayanıklı bir yapıya kavuşmuştur.

İmplant Üstü Hareketli Protezler

Protezin sürekli yerinden oynaması, ağzında tamamen diş olmayan kişilerin takma diş kullanırken karşılaştığı en yaygın sorundur. Bazı durumlarda protezlerin ağızda istenilen yerde durmaları maksadıyla çene kemiğine implant adındaki küçük vidalar yerleştirilir. Protezlerin yerlerinde kalmaları, yapay bir diş kökü olarak görev yapan bu vidalara tutunmalarıyla sağlanır.

blank

Protez Diş Avantajları

Protez diş size kaybettiğiniz konforu geri verir. Hastaya özel hazırlanan protez dişler, farklı nedenlerle diş, diş eti ve çevre dokular zarar gördüğünde veya kaybedildiğinde uygulanır. Bu sayede hasta, sindirim sisteminin başladığı yer olan ağızdaki dişlere yeniden sahip olur ve sağlıklı çiğneme etkinliğine kavuşur. Protez dişler bireyin konuşmasının düzelmesini sağlar. Kişiyi daha estetik bir görünüme kavuşturur. Aynı zamanda kişinin düşen yaşam kalitesini arttırır. Bunların yanı sıra hastalar, rengi değişen veya şekil bozukluğu olan dişler nedeniyle oluşan psikolojik etkilerden de kurtulur. Diş eksikliği nedeniyle meydana gelen yemek yeme ve konuşma bozuklukları giderilir. Dişlerin eksik olmasından kaynaklanan yeterli çiğneme yapılamaması nedeniyle ortaya çıkan sindirim sistemi bozuklukları da önlenmiş olur. Aynı zamanda mevcut dokuların sağlığının korunmasını da sağlamak için yapılan tedavi yöntemidir.

Ağız ve Diş sağlığınızı ilgilendiren tüm sorularınız için bize Whatsapp destek hattından ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply