2 Lamine Diş Kaplama - A Clinica Dent
Lamine Diş Kaplama
19 Şub 2021

Lamine Diş Kaplama

Lamine Diş Kaplama

Lamine Diş Nedir?

Lamine diş; sağlam diş dokusunda, inceltme tekniği ile yapılan kaplama yöntemidir. Diğer yandan ‘yaprak kaplama’ olarak da adlandırılır. Bu isimle anılmasının sebebi ise, uygulama yapılırken en az inceltme tekniği kullanılmasıdır.

Dişlerinizin ön yüzünde çok az bir aşındırma yapılarak ince bir tabaka porselen malzemenin dişin ön yüzüne yapıştırılması ile yapılan bir protetik uygulamadır. Lamine diş tedavisinde; porselen malzeme çok ince bir tabaka halinde hazırlandığından ışığı geçirmesi ve yansıtması nedeniyle doğal dişe çok benzer. Bu özelliği ile mükemmel estetik görünüm sağlar. Diğer önemli bir avantajı dişlerin fazla kesilmemesi nedeniyle, bir ileri aşama tedavi uygulaması olan dişin tam kesilerek üzerinin porselen ile kaplanmasına olanak sağlamasıdır.

Lamine Kaplama Nedir?

Lamine diş kaplama, ana dişin üzerine porselen diş kaplanmasına denir. Lamine kaplama için öncelikle ana dişin sağlam olması şarttır. Bu uygulama çürük olmayan ve lamine diş kaplama tekniğine uygun olan tüm dişlere yapılmaktadır. Lamine kaplama, dişin doğal yapısına en uygun bir uygulama çeşididir. Ağız dokusu ile çok çabuk uyum sağladığından sık tercih edilir. Lamine diş kaplama, sağlam diş üzerinde ince bir tabaka halinde uygulanan bu kaplama türü, Latincedeki anlamı yaprak kaplamadır. Diş üzerinde hafif bir törpüleme yapılması nedeniyle de en koruyucu protez uygulamalarından biridir.

Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama tedavi yöntemleri, son yıllarda çok fazla tercih edilir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte lamine diş kaplama ve diğer kaplama yöntemleri yoğun şekilde uygulanan yöntemlerdir. Lamine diş kaplamada dişlere yapılması gereken tüm tedavi işlemleri yapılmadan tedaviye geçilmemelidir. Tedaviye geçildikten sonra ilk iş dişlerin ölçülerinin alınmasıdır. Alınan diş ölçülerine göre üretilen lamine diş kaplama ürünleri, diş üzerine özel malzemeler kullanılarak yerleştirilir.

Tedaviye geçildikten sonra diş hekiminiz tedavi uygulanacak dişler üzerinde küçük düzeltmeler ve ihtiyaç varsa az miktarda aşındırma yapar. Aşındırma işlemi yapılan dişlere aynı gün geçici kaplamalar yapılır. Dişlerin hazırlanması tamamlandıktan sonra ağız ve diş ölçünüz alınır ve laboratuvara gönderilir. Lamine dişlerin hazırlanması, diş sayısına göre değişen sürelerde biter. Genellikle 5-7 gün arasında dişler hazırlanır. Dişlerin hazırlanmasından sonraki randevuda dişlerin boyut, form ve renk kontrolü yapılır. Dişlere geçirilen kaplamalar çene ve kapanış durumu açısından denenir. Deneme sırasında renk ve form uyumunu hekiminiz ile beraber kontrol edebilirsiniz. Burada dişlerde yapılmasını istediğiniz düzeltmeler varsa bu randevuda iletebilirsiniz.

Kontrolden sonra dişlerde herhangi bir sorun yoksa kaplamalar dişlerinizin üzerine yapıştırılır. Bu uygulamanın sağlıklı olması için diş yüzeyindeki bakteri plağı ve yemek artıkları önceden temizlenmelidir. Özel hazırlanmış karışım dişlere tutunabilmesi için dişler üzerine sürülerek bir miktar pürüzlendirme yapılır. Ardından kaplamanın dişe sapasağlam yapışmasını sağlayan bonding uygulanır. Kaplamanın yüzeyinin pürüzlendirilmesi, kaplama ve diş arasında kuvvetli bir bağ oluşmasına yardımcı olur. Kaplamanın içine yapıştırıcı çimento yerleştirilerek kaplama diş üzerine hafifçe bastırılır. Daha sonra yapıştırıcı mavi ışık yardımıyla sertleştirilir.

Yapıştırma işlemi bittikten sonra artıklar temizlenir. Sonra özel lastiklerle birleşim noktaları cilalanır ve tedavi sona erer. Hasta diş eti sorunları yaşıyorsa, hastaya lamine diş kaplama uygulaması yapmak doğru olmaz.

Lamine Diş Fiyatları Ne Kadar?

Tedaviden önce, işlem yapılacak dişlerin varsa çürükleri dolgu ya da kök kanal tedavisi ile tedavi edilmelidir. İhtiyaç duyulduğunda uygulanması gereken bu ek tedaviler lamine diş fiyatlarının artmasına sebep olur. Lamine diş fiyatlarını diş tedavisinin içeriği belirler. Her sene lamine diş fiyatları seviyelerinde belirli oranlarda artış olur. Tedavi fiyatları kliniklere ve hastanelere göre de değişir. Fiyat oranları hekim tecrübesine, klinik imkanlarına ve tedavi yapılacak hastanın durumuna göre belirlenir. Bu tedavi için en net fiyat diş hekiminin muayenesinden sonra ortaya çıkar.

Lamine Diş Ömrü Ne Kadar?

Lamine diş çeşitlerinin doğru ve düzeni bir ağız bakımı yaparsanız yıllarca sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Uzun kullanım süresine sahip olmasının sebebi diğer yapıştırma uygulamalarından daha kaliteli özelliklere sahip porselenden yapılmış olmalarıdır. Porselenler lekelenme ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Uzun ömürlü olmaları için ağız bakımını aksatmamalısınız.

Lamine Diş Herkese Yapılır Mı?

Lamine diş tedavisi hemen hemen herkese uygulanma özelliğine sahiptir. Diş renginizden memnun değilseniz ve rahat gülümseyemiyorsanız Lamine diş tedavisi için diş hekiminize uğrayın. Dişler arası boşlukları olan kişiler, farklı diş boyutlarına sahip olanlar, daha önce yaptırdığı dolguların yapısında ve renginde değişiklik yapmak isteyenler, tedaviden korktukları için diş hekimi koltuğundan kaçanlar bu tedaviyi yaptırır.

Lamine diş kaplama, genellikle ön dişlerinin estetik görüntüsü bozuk olan kişilere uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavinin yapılabilmesi için hastanın 18 yaşını doldurması gerekir. Bazı durumlar lamine diş kaplama tedavisinin uygulanmasını engeller. Tedaviyi engelleyen bu durumlar; tırnak yeme alışkanlığı, çene bozukluğu, uyurken diş sıkma alışkanlığı, kalem ısırma rahatsızlığı, bruksizm hastalığı gibi rahatsızlıklar. Bu tür rahatsızlığı bulunan hastalara lamine diş kaplama tedavisi uygulanamaz. Ayrıca yüksek seviyede diş eti çekilmesi görülen hastalara da kaplama işlemi yapılmaz.

Lamine Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Hastanın herhangi bir diş problemi yoksa lamine diş kaplama uygulaması 2 ya da 3 seansta tamamlanır. Süre olarak yaklaşık 1 – 2 hafta içerisinde sona erer. İlk randevuda dişlere bakım yapılır ve kaplanacak dişlerin ölçüleri alınır. İkinci randevuda lamine yaprak kaplamalar diş üzerine yerleştirilir. Üçüncü randevuda ise genel olarak uygulama kontrol edilir.

Lamine Diş Kaplama Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

  1. Lamine kaplamada tedavi uygulanan diş zarar görmez.
  2. Tedavi süreci kısa olmasına rağmen uzun ömürlüdür. Aşınma ve renk değişimi görülmez.
  3. Lamine diş kaplamalarında günlük ağız bakımı dışında ayrıca bir bakıma gerek yoktur. Kaplamaları uzun süre kullanmak için günlük bakımı aksatmamanız yeterli olacaktır.
  4. Lamine ışığı geçirdiğinden kendi dişleriniz gibi doğal bir görünüme sahiptir.
  5. Çok sert cisimler dişlerle kırılmaya çalışılırsa lamine kaplama zarar görür.
  6. Tedavi bitene kadar ve tedavi sonrasında bir süre sıcak-soğuk hassasiyeti yaşarsınız.

 

Leave a Reply