Kanal Tedavisi Öncesi ve Sonrasında Neler Yapılmalı
Kanal Tedavisi Nedir?
Ağız ve diş sağlığında bazı tedaviler diğerlerinden daha hassas ve daha uzun olabilmektedir. Kanal tedavisi bu tedavilerden biridir. Genellikle iki seansta tamamlanan kanal tedavisi bazı durumlarda bir veya üç seansta da tamamlanabilir. Lokal anestezi yoluyla gerçekleşen kanal tedavisi sonrası ağız bölgesinde birkaç saate kadar hissizlik, uyuşma yaşanabilir.
Kanal tedavisi uygulanan dişler, dişi besleyen kısımları alındığından dolayı uzun vadede diş yoğunluğu değiştiği için kırılabilir. Böyle bir tehlike olmakla birlikte kanal tedavisi uygulanması gereken ancak uygulanmayan dişler kaybedilir. Kanal tedavisi hâlihazırda son çare olduğundan dolayı bu aşamaya gelmeden önce diş doktorunuza başvurmak dişlerinizi bu tür risklerden korur.
Kanal tedavisi hassas bir tedavi olduğu için çok dikkatli yapılmazsa hasta, aşırı ağrılı ve sıkıntılı bir süreç geçirebilir. Bu sebeple kanal tedavisi uygulayan diş hekiminin çok hassas çalışması gerekir.
Kanal Tedavisi Öncesi Neler Yapılmalı
Kanal tedavisi öncesi neler yapılması gerektiği, tedaviden önce en çok merak edilen konulardan biri. Kanal tedavisinden önce, yani seanslar arasında sert kabuklu yiyecekler; sakız ve kuru meyve gibi yapışkan yiyecekler; meşrubat ve çay kahve gibi çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir. Kanal tedavisinin ilk seansına başlamadan önce yapılması gereken başka özel bir şey yoktur. Ama yine de ilk muayeneden önce nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair soruları diş hekiminize danışmanız tavsiye edilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı
Kanal tedavisinin öncesi gibi sonrası da hastalar tarafından merak ediliyor. Tedaviden sonraki süreç, öncesine göre daha çok önem taşıyor.
- Tedavinin ardından en az 2 saat boyunca soğuk ya da sıcak gıdalar tüketilmemelidir.
- Dolgu tam oturana kadar – iki üç gün boyunca – sakız, kuru meyve ve karamel gibi dişe yapışabilen yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sert yiyeceklerden de kaçınmak gerekir.
- Tedavi uygulanan diş yerine, diğer taraftaki dişlerle bir şeyler yemeye çalışılmalıdır.
- Tedaviden sonra diş fırçalama, diş ipi temizliği ve ağız bakım suyu gibi rutinlere devam edilmelidir.
- Tedavinin ardından diş hekiminiz tarafından yazılan ağrı kesicileri mutlaka almalısınız. Ağrıların olması çok normaldir, fakat ağrı oluşmasa bile bu ağrı kesicilerin alınması tavsiye edilir.
- Ağrı çok rahatsız edecek bir seviyede olursa diş hekiminize danışmanız gerekir. Bazı durumlarda diş enfeksiyonu veya apse gibi nedenlerle normalin ötesinde bir ağrı yaşanabilir.
- Apse yapma riskinden dolayı bir gün boyunca sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
Kanal tedavisi sonrasında bazen yemek çiğnerken ağrı veya rahatsızlık yaşanabilir. Bunun için ağrı kesici almak yeterli olacaktır. Ağrıları azaltmak için günde iki üç kez tuzlu su ile gargara yapılması da faydalı olur.
Ayrıca kanal tedavisinde seanslar arasında bazen dolgu çıkabilir. Olağan bir şeydir, ama yeniden dolgu yapılması için diş doktorunuza gitmeniz gerekir.
Ankara’da A Clinica Dent Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikliği’ni, kanal tedavisi ve diğer ağız ve diş sağlığı bakımı için güvenle tercih edebilirsiniz. Diş hekiminizi düzenli ziyaret ederek ağız ve diş bakımınızı en iyi şekilde korumanız, uzman diş hekimleri tarafından tavsiye edilir.
A Clinica Dent, uzman diş hekimi kadrosu ve ileri teknolojisiyle pededontiden gülüş tasarımına kadar birçok alanda hizmet veriyor. Diş çekimi, implant tedavisi, ağız kokusu problemi, porselen diş ve çocuk diş bakımı gibi konularda hizmet veren kliniğimiz uzman doktorları, güler yüzlü personeliyle Çankaya’da hizmet veriyor. Ankara’da uzman bir diş doktoruna ihtiyacınız olduğunda A Clinica Dent’i gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.