1 İmplant Diş Nedir? Diş İmplant Tedavisi Uygulaması - A Clinica Dent

İmplant Diş Nedir? Diş İmplant Tedavisi Uygulaması

İmplant Diş Nedir? Diş İmplant Tedavisi Uygulaması
19 Şub 2021

İmplant Diş Nedir? Diş İmplant Tedavisi Uygulaması

İmplant Diş Nedir? Diş İmplant Tedavisi Uygulaması

İmplant Diş Nedir?

Diş implantı gerçek dişin yerine, aynı işi yapması maksadıyla yerleştirilen yapay bir protez diştir. İmplant,  titanyum içeren malzemeden yapılır. Kök parça (yapay parça) ve dişin özünü oluşturan üst tabaka olan iki parçadan oluşur.

İmplant tedavisi, eksik dişlerinizin yerini kalıcı olanlarla doldurmak için güvenli ve sağlıklı bir seçenektir. Tek bir tane ya da daha fazla dişinizin yerine yapılabilir. O kadar doğal sonuçlar elde edilir ki, birçok hasta implant tedavisi olduklarını bile hatırlamaz. Diş implant tedavisi, hem yüz kemik yapınızı korur hem de kemik kaybı ve diş değişimi gibi ağız sağlığı problemlerin ortaya çıkmasına engel olur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dişlerimizin tamamı 12-13 yaşına kadar gelişimini tamamlar ve dişler tekrar yenilenmez. Dişlerimiz hayatımız boyunca birçok dış etkiye maruz kalır. Dişlerimizi, çürük, diş eti hastalıkları, darbeler gibi nedenlerle kaybederiz. Kaybedilen dişler, genellikle önemsenmez. Ama birer organ kaybıdır. Diş kayıpları geçtiğimiz senelerde köprülerle ve takıp çıkarılabilir protezlerle telafi edilirdi. Ancak 20 yıldır, çok yaygın olarak uygulanmaya başlanan implant tedavisi ile çok daha kolay ve sağlıklı tedaviler yapılır. Diş implant tedavisi, diş köküne benzeyen ve titanyum maddesinden üretilen yapay dişin kökünün, çene kemiğine yerleştirilmesi işlemleri dizisidir. Bu tedavi, lokal anestezi altında yapılan, ağrısız olan ve genellikle 15-30 dakika arasında süren bir işlemdir. Birden fazla implant tek seansta yapılırsa süre ona göre uzar. İmplant uygulamasından sonra hasta kendi başına klinikten ayrılabilir ve araç kullanabilir.

İmplant uygulamasından sonra birkaç gün hafif ağrı görülür. Fakat basit ağrı kesicilerle bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Çok az hastada tedavi sonrası şişlik ve ağrı görülür. Tedaviden birkaç gün sonra kişiler normal yaşamlarına devam ederler. Tedaviden sonra implantlar 2 ya da 3 ay kadar kemik içinde kalarak çene kemiği ile tam olarak kaynaşması sağlanır. Sağlıklı bir bekleme süresinden sonra implantların üzerine dişlerin takılmasına geçilir. Bir hafta süren işlemlerle dişlerin takılmasından sonra hasta yeni dişlerine kavuşur. Diş hekiminin kararına göre bazı durumlarda implantların takılmasından hemen sonra protezler yapılabilir.

Kimlere İmplant Uygulanabilir?

İmplant tedavisi bazı özel durumlar dışında hemen hemen tüm hastalara uygulanabilir. İyileşmeye engel olan herhangi bir sağlık probleminiz yoksa ve genel sağlık durumunuz kontrol altında ise implant tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu tedavinin uygulanabilmesi için üst yaş sınırı yoktur. Ancak alt yaş sınırı büyümenin tamamlandığı 16-18 yaştır. İmplant uygulaması için en önemli kriter, uygun kemik yüksekliği ve kalitesidir.

İmplant Nasıl Uygulanır?

Diş implantı uygulanan her hastanın tedavi süreci bireysel ihtiyaçlarına ve koşullarına göre değişiklik gösterir. Genelde tedavi için iki ya da üç randevu gerekir. İlk randevu konsültasyon, ikinci randevu ise ameliyat randevusudur. Akabinde birkaç randevu daha gerekebilir. Buna diş hekiminiz karar verir. İlk randevunuzda ağız cerrahınız durumunuzu değerlendirir ve tedavi planınızı birlikte belirlersiniz. Cerrahınız ağız sağlığı durumunuzu gözden geçirerek üç boyutlu taramalar da yapabilir. Bu aşamada cerrahınız ile her türlü sorunuzu konuşmalısınız. Cerrahınız tüm problemlerinizi ele alacak ve tedavi planınız hakkında sizi bilgilendirir.

Diş implant tedavisi eksik dişlerin sayı ve yerine göre planlanır. Tek diş eksikliğinde bir implant üzerine porselen kaplaması yapılır. 2-4 diş eksikliğinde ise iki implant yerleştirilir ve aralarına köprü atılır. Dişlerin tamamı kaybedilmişse, çene kemiğinin yapılacak implantları taşıyabilecek durumu olup olmadığı araştırılır. Taşıyabilecek durumda ise 6-10 implant uygulanır ve sabit protez yapılır. İleri yaşlarda çene kemiğinde erime görülebildiğinden özellikle arka bölgelere implant yapılamayabilir. Bu durumdaki hastalarda implantlar ile hareketli protezler beraber kullanılır. Ön tarafa yerleştirilen 2 veya 4 implant üzerine tutucular yerleştirilir. Hareketli protezler bu implantlara tutturularak protezlerin tutuculuk özelliğinin daha iyi olması sağlanır.

Tedavi sırasında diş implantlarınızı alacaksınız. İlk konsültasyon esnasında tüm seçenekleri tartışacak ve tedaviniz için en doğru yöntemi belirleyeceksiniz. Daha sonra tedaviye başlarken diş hekiminiz yapay diş kökünü çene kemiğinize yerleştirme işlemi yapar. Ameliyat bölgesi kapatıldıktan sonra anestezi bitene kadar dinlenmelisiniz. Ameliyatınızın ne kadar süreceği, cerrahınızın yerleştirdiği implantların konumuna ve sayısına göre değişir.

Diş implant tedavisi uygulamasında hastalara 4 farklı yöntem uygulanabilir. Bunlar:

  1. Dikişli yöntem
  2. Dikişsiz yöntem
  3. Tek aşamalı yöntem
  4. İki aşamalı yöntem

Dikişsiz yöntemde kemik kalınlığının uygun olduğu durumlarda lokal anesteziden sonra sadece implant tedavisi uygulanacak yer kadar diş eti kaldırılır. Frez denilen alet yardımıyla implant yuvası açılır. İmplant, yuvasına yerleştirilerek üzerine iyileşme kapağı takılır.

Dikişli yöntem ise klasik bir işlemdir. Dolayısıyla en çok uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde lokal anesteziden sonra diş eti bistüri ile kesilerek implant yerleştirilir ve dikiş atılır. Bu aşamada iyileşme başlığı olarak adlandırılan üst kapak takılırsa tek aşamalı cerrahi, takılmazsa iki aşamalı cerrahi müdahale yapılmış olur.

İki aşamalı yöntemde ise iyileşme sürecinden sonra implantın üzerine üst kapak takılır. Protez ölçü işleminden önce yapılan bu işlem yeniden bir cerrahi müdahale anlamına gelir.

Tüm bu tedavi uygulamalarında implant yerleştirilirken kemik problemleri giderilir. Kemik tozu tedavisi gibi ileri cerrahi uygulamaları varsa yapılır. Dikişli cerrahi işlemlerde kanama kontrolü hayati öneme sahiptir. Diş implant tedavisi sırasında kanama kontrolü sağlanamazsa postoperatif dönem denilen tedavi sonrası süreçte hastanın kanama şikayetleri yaşaması ihtimali yüksektir. Dikiş atılan işlemlerde yaklaşık 1 hafta sonra dikişler alınır ve iyileşmenin tamamlanması beklenir.

Ağız ve diş sağlığınızı ilgilendiren tüm konularda bize whatsapp destek hattımızdan ve iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply