2 Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları - A Clinica Dent

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları

Dişleri destekleyen ve çevreleyen dokuları olumsuz etkileyen enfeksiyon hastalıklarına periodontoloji – diş eti hastalıkları denir. Ağzında hiç çürük olmayan bireyler dahi periodontoloji – diş eti hastalıklarına yakalanabilir. Diş eti hastalıkları belirtileri çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülen toplumdaki en yaygın rahatsızlıklardandır.

Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Dişi destekleyen dokular; diş kökü, diş eti, çene kemiği ve liflerdir. Dişin çevresindeki destek dokuya periodonsiyum adı verilir. Sadece diş etinde enfeksiyon görülmesine gingivitis denir. Gingivitis; parlak yumuşak kıvamlı şiş, kırmızı ve kolay kanayan diş eti gibi belirtiler gösterir. Daha ileri belirtilerde diş eti ile birlikte diğer dokuların da etkilendiği durumlara periodontitis denir. Periodontitis de diş etinde kanama kırmızı morumsu renk değişikliği dişlerde sallanma diş eti çekilmesi ağız kokusu ve apse oluşumu şeklinde belirtiler gösterir.

Diş Eti Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?

Gingivitis
Diş eti hastalıklarının en hafif seyreden çeşididir. Belirtileri kırmızı renk parlaklık diş etinde ödem kendiliğinden veya fırçalama sırasında kanama ve ağız kokusudur.
Kronik Periodontitis
Çok sık görülür. Diş etinin altındaki kök yüzeyi üzerinde oluşan plak ve diş taşları, akşamları ve sabahları dişlerini fırçalıyor cep boşluğundaki bakteriler ve yiyecek artıkları birikir. Enfeksiyonun daha derinlere ulaşmasına neden olur. Bu şekilde diş, kemik desteğini kaybeder.
Agresif Periodontitis
Belirtilerin görülme sıklığı az ama şiddeti daha fazla olacak şekilde ve genç bireyleri etkileyen periodontitis tipidir. Yerel ve yaygın olmak üzere 2 tipi vardır.
Sistemik Hastalıklarla Birlikte Görülen Periodontitisler
Kandaki bazı hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, genetik ve metabolik hastalıklar ağız içinde belirti gösterebilir.
Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar
Dişlerin arasındaki diş etinin en üstünden başlayarak diş köküne doğru diş etinin erimesine (nekroz) ve daha da ileri giderek kemik erimesine neden olur.
Diş Eti Apsesi ve Periodontal Apseler
Diş etine yabancı madde batması diş etinde apse oluşmasına neden olur. Problem yaşanan bölgede kırmızı renk hassasiyet ve şişlik oluşur.

Diş Eti Hastalıkları Neden Olur?

Diş eti hastalıklarının sebebi bakteri plağıdır. Hamilelik, menopoz, sigara, sistemik hastalıklar, ilaçlar, yetersiz beslenme ve stres gibi diğer sebepler de diş eti hastalıklarına yol açar.

Diş implantı ve ağız, diş ve çene cerrahisine yönelik olarak ilgili yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarının erken teşhisinde hastaların genelinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan periodontoloji tedavisi uygulanır. Tedavinin başlangıcında diş ve kök yüzeyi temizlenir. Hastaya ağız temizliği eğitimi verilir. Yemek artıklarının birikmesine neden olan çürükler ve 20 yaş dişleri kaldırılır. Bu tedavinin amacı diş etlerindeki iltihabı ortadan kaldırmaktır. Aynı zamanda diş eti iltihabına sebep olan mikroorganizmaları temizlemek amaçlanır. Diş eti hastalıkları bitkisel tedavisi de tercih edilir.