- İmplant
- Estetik Diş Hekimliği
- Restoratif Diş Tedavisi
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
- Protez Diş – Protetik Diş Tedavisi
- Periodontoloji – Diş Eti Hastalıkları
- Endodonti – Kök Kanal Tedavisi
- Ortodonti – Diş Teli
- Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği
- Lamine Kaplama
- Zirkonyum Kaplama
- Estetik Dolgu
- Diş Beyazlatma
- Oral Diagnoz ve Dental Radyoloji

Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti diğer bir ifadeyle Çocuk diş hekimliği, 0-14 yaş arasındaki çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı, çeşitli nedenlerle oluşabilecek travma, çürük ve benzeri sorunları engellemeyi ya da oluşan sorunların giderilmesini amaçlayan diş hekimliğidir. Çocuk diş hekimliği için kullanılan diğer kavram olan Pedodonti Diş hekimliğinin belirli yaş grubu ile sınırlandırılmış tek dalıdır.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği Nedir? Pedodontist Kimdir?
Çocukların ihtiyaç duydukları tedaviye göre periodontal tedavi, diş çekimi, dolgu gibi tüm pedodonti tedavilerini uygulayabilen diş hekimlerine pedodontist denir. Yani çocuk diş doktorudur. Çocukların doğumundan itibaren ergenlik dönemine kadar olan dönemde yaşadıkları bütün ağız ve diş rahatsızlıklarının tedavisini ve koruyucu tedavileri pedodontistler yapar. Ayrıca pedodontist, özel ilgiye ihtiyacı olan engelli çocukların ve kronik hastalığı olan çocukların da ağız ve diş sorunlarını çözebilecek bilgi ve tecrübeye sahip diş hekimidir.
Çocuk Diş Hekimliğinde Uygulanan Tedaviler Nelerdir?
Çocuklarda ortaya çıkabilecek diş sorunlarını önlemek için çocuğa ve ailesine ağız diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitimi verilir. Koruyucu çocuk diş hekimliği uygulamaları olan aşağıdaki işlemler yapılır.
Fissür örtücü: Daimi dişlerin yüzeylerindeki derin olukları (fissür) kapatarak bakterilerin buraya yerleşmesini engelleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Böylece çürümenin önüne geçer.
Flor uygulamaları: Flor, diş minesini kuvvetlendiren maddedir. Dişi asit saldırılarına karşı korur. Böylece diş çürüklerini önlemeye katkı sağlar. Flor uygulaması sadece pedodontist tarafından uygulanması gereken koruyucu yöntemdir. Profesyonel flor uygulaması işlemini, 6 ayda bir diş hekimi yapmalıdır.
Diş Çürüğü: Diş üzerindeki bakterilerin biriken besin kalıntılarını fermente etmesi sonucu üretilen asitler, diş sert dokularına zarar vermeye başlar ve çürük oluşur. Çürükler, çeşitli dolgu malzemeleriyle tedavi edilir. Ancak enfeksiyon düzeyine göre ihtiyaç duyulursa kanal tedavisi uygulanması gerekebilir.
Diş Travması: Çocuklarda en sık karşılaşılan önemli problemlerden biridir. Tedavisi; çocuğun yaşı, yaralanma sonucu travma derecesi, travma bölgesi ve etkilenen dokular dikkate alınarak uygulanır.
Yer Tutucular: Süt dişinin kaybedildiği durumlarda, alttan gelen daimi dişin yerini korumak için yer tutucu adı verilen apareyler kullanılır. Pedodonti Çocuk diş hekimliğinde önemli yere sahip olan yer tutucular, komşu dişlerin zamanla oluşan boşluğa doğru hareket etmesini engel olur. Böylece daimi dişin gömülü kalmasını veya başka yerden çıkmasını engeller. Bu şekilde ileride oluşabilecek ortodonti bozukluğunu önlemeye yarar.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği Nedir isimli rehber niteliğindeki yazımızı okuyabilir, hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için whatsapp destek hattından bize ulaşabilir, ağız ve diş sağlığınızı ilgilendiren tüm konularda bize danışabilirsiniz.