Oral Diagnoz ve Dental Radyoloji - A Clinica Dent

Oral Diagnoz ve Dental Radyoloji

Oral Diagnoz ve Dental Radyoloji

Oral Diagnoz ve Dental Radyoloji

Oral diagnoz hastanın ağız röntgeni incelendikten sonra detaylı olarak ağız içi muayenesinin yapılması sonucunda bir teşhise ulaşılması işlemine verilen addır.
Dental radyoloji ise özellikle çene ve diş kemiği gibi sert dokuyla alakalı olan ağız içi hastalıklarının teşhis edilmesindeki en önemli yardımcı etmen, diş filmleri yani dental radyografilerdir.
Oral diagnoz ve dental radyoloji ağız içi teşhis anlamına gelir. Herhangi bir sağlık kuruluşundaki diş hekimine muayeneye gittiğinizde tedaviye başlamadan önce ilk olarak ağız içi muayenesi yapılarak çene ve diş yapısını gösterecek şekilde panoramik röntgen çekilir. Çekilen röntgen değerlendirildikten sonra bir tedavi planı çıkarılır. Bu tedavi planına göre hastanın ilgili bölümde tedavi olması sağlanır.

Oral diagnoz ve dental radyoloji yönteminde sadece ağızdaki çürük dişler ya da çekilmiş diş eti gibi rahatsızlıklar görülmez. Aft gibi ağzın içindeki doku hastalıklarının, vücudun diğer yerlerinde bulunan ve ağzın içindeki dokularda belirti gösteren behçet ya da diyabet hastalığı gibi sistemik hastalıkların da teşhisi ve tedavisi oral diagnoz ve dental radyoloji yöntemi ile yapılır.

Diş Hekimliğinde Radyodiagnostik Yöntemler

  1. Dijital Panoramik Radyografi: Diş röntgeni görüntülemede ağızdaki bütün dişleri, dişleri çevreleyen kemik dokusunun tamamını içe geçen dişleri ve çene kemiğinin tamamını görüntülemek maksadıyla kullanılan tekniktir.
  2. Periapikal Radyografiler: Bu teknik panoramik radyograflarda görülen şüpheli durumların görüntülerini daha ayrıntılı görebilmek için kullanılan intranet görüntülemedir. Burada sadece bitişik olan birkaç tane diş ve bu dişlerin etrafındaki kemik dokusu görüntülenebilir.
  3. Dijital Radyograflar (RVG): Bu teknikte elde edilen röntgen görüntüsü bilgisayarda anında görüntülenir. Bu görüntüde gerektiğinde renk ayarları ve ölçüm işlemleri yapılır.
  4. Bilgisayarlı Tomografi (CT, CT): Geleneksel görüntüleme yöntemleri yeterli olmadığı zaman kullanılan görüntüleme tekniğidir. Cerrahi işlem riskini en aza indirgemek için kullanılan bu yöntemde, ameliyat öncesinde ilgili alanların modellerini ya da kılavuz plakalarını oluşturmak için prototipleme ile birlikte kullanılır.

Ağız, Diş Ve Çene Radyolojisi Nedir?

Ağız diş ve çene radyolojisine bağlı olan oral diagnoz ve dental radyoloji bölümünde, dişlerin tamamı ve ağzın içindeki dokular değerlendirilir. Daha şikâyet olmadan dişlere müdahale etmek gerekirse bilgilendirme yapılır.

Ağız diş ve çene radyolojisi bölümünde, çene ve ağız bölgesinde ortaya çıkan rahatsızlıkların tanısı ve uygulanacak tedavi, klinik ve radyolojik olarak değerlendirilir. Sonrasında hastaya özel tedavi planı hazırlanır. Son olarak kliniğimizde uzman hekimimiz tarafından hastanın tedavisine başlanır.