Hamilelikte Diş Sağlığı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik döneminde diş tedavisi yaptırmanın zararlı olacağına yönelik yaygın ve kısmen yanlış bir düşünce var. Ayrıca annenin kalsiyum kaybedeceği ve hamileliğinde bir dişi azalacağı yönünde daha ileri boyutta yanlış inanışlar da mevcuttur. Özellikle hamilelik döneminde diş ve diş eti problemleri daha ciddi bir önem kazanmaktadır. Hamilelikte yaşanan bazı diş sağlığı sorunları erken doğuma yol açabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.
Diş tedavisi ve bakımı gibi işlemlerin hamileliğin 16. ve 28. haftaları arasında yapılması gerekir. Öncesi veya sonrasında yapılacak tedavi ve işlemlerin çocuğa veya anneye kalıcı hasarlar verme ihtimali yüksektir. Kanal tedavisi, diş dolgusu ve anestezi gibi her türlü işlemden bu dönemde kaçınılmalıdır.
Hamilelik Döneminde Diş Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Belirtilen aralıklar dışında hamileliğin erken ya da geç dönemlerinden gerçekleştirilen bir diş tedavisinde olası problemlerden bazıları şunlardır:
- Röntgenler, bebeğin kemik gelişimine zarar verebilir. Röntgen çektirmenin zorunlu olduğu durumlarda anneye koruyucu giydirilerek ve düşük doz uygulanarak film çekilmesi daha uygun olur.
- Anestezi uygulanması ise riskli gebeliklerde annenin düşük yapmasına ya da erken doğuma da sebebiyet verebilir.
Diş tedavisi uygulamanın kaçınılmaz olduğu bazı durumlar olabilir elbette. Genellikle hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayı için diş tedavisi tavsiye edilmez, ama acil bir ihtiyaç doğduğunda diş doktorunuz ve kadın doğum uzmanınız ile görüşerek bebeğe ve gebeliğe zarar vermeyecek antibiyotikler kullanılabilir.
Hamilelik Döneminde Diş ve Genel Sağlık İçin Beslenme Gereksinimi
Hamileliğin özellikle ikinci ayından itibaren bebeğin diş gelişimi başlar. Bu süreçten itibaren bebeğin hem diş sağlığı hem de genel sağlığı için kalsiyum, fosfor, vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme alışkanlığı edinilmelidir. Hem bebek hem de anne sağlığı için günlük 1200 ila 1500 mg kalsiyum alınması gerekir. Aksi takdirde bebek, gerekli olan kalsiyumu annenin kemiklerinden karşılar. Ayrıca diş fırçalama, diş ipi temizliği ve ağız bakım suyu gibi ağız bakım yöntemlerinin bu hamilelik sürecinde de bir zararı yoktur.
Hamilelik döneminde şekerli yiyeceklerden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır. Bu tür ihtiyaçlar doğal (kurutulmamış) meyvelerden karşılanmalıdır. Meyve, sebze, tahıl, et, balık, yumurta ve süt gibi bol vitaminli ve kalsiyum yönünden zengin besinler alınmalıdır.
Hamilelikte Diş Sağlığında Yaşanabilecek Problemler
Hamilelikte ağız ve diş sağlığında birtakım değişiklikler gerçekleşmektedir. Diş üzerindeki plakları artıran östrojen ve progesteron hormonları bu dönemde yükselişe geçer. Bu da hamilelik gingivitisi adı verilen diş eti iltihaplarına neden olur. Diş etlerinde kızarıklığa ve şişmeye neden olur. Diş fırçalamada veya sert bir şey ısırıldığında kanamaya neden olabilir.
Ayrıca hamilelik tümörü denilen ve diş eti tahrişine neden olan iltihabi bir hastalık da hamilelik döneminde olağan risklerden biridir. Diş eti lezyonlarında şişkinliğe neden olan hamilelik tümörünün çoğunlukla kendi kendine bitmesi beklenir. Ama rahatsız edecek ve yeme içmeyi engelleyecek düzeydeyse diş doktorunuz tarafından iltihaplı bölge alınabilir.
Ankara’da A Clinica Dent Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikliği’ni, ağız ve diş tedaviniz ve bakımınız için güvenle tercih edebilirsiniz. A Clinica Dent, uzman diş hekimi kadrosu ve ileri teknolojisiyle pededontiden gülüş tasarımına kadar birçok alanda hizmet veriyor. Diş çekimi, implant tedavisi, ağız kokusu problemi, porselen diş ve çocuk diş bakımı gibi konularda hizmet veren kliniğimiz uzman doktorları, güler yüzlü personeliyle Çankaya’da hizmet veriyor. Ankara’da uzman bir diş doktoruna ihtiyacınız olduğunda A Clinica Dent’i gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.