1 Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? - A Clinica Dent

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
19 Şub 2021

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı temizliği işlemini daha iyi anlayabilmek için diş taşının ne olduğunu bilmelisiniz. Beslenebilmeniz için gıda tüketmek zorundasınız. Gıdalar mideye gitmeden önce, dişler tarafından öğütülür. Çiğnediğiniz bu gıdalar, çok küçük parçalar halinde dişlere yapışır ve bunlar taşlaşır. Bir süre sonra; ağız kokusuna, diş renginin değişmesine ve çürümeye neden olur. Çocukluktan yetişkinliğe kadar ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmek ve diş eti hastalıklarını, diş çürüklerini önleyebilmek için ağız bakımınızı düzenli olarak yapmalısınız. Ağız ve diş bakımı düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizliği gibi unsurlardır. Bu uygulamaları her öğünden sonra yapmalısınız.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Dişinizin yüzeyinde biriken plaklar ise zamanla diş taşına dönüşür. Bakteri plağının git gide sertleşerek diş taşına dönüşür.

Diş Taşı Temizleme Nedir?

Ağız ve diş bakımı düzenli yapılmazsa dişlerde lekeler veya diş taşları oluşabilir. Bu durumda diş hekimleri özel ekipmanlar kullanarak diş taşı temizleme işlemi yapar. Diş taşı temizliği; tartar temizliği ya da diş plağı temizliği olarak da adlandırılır. Diş taşı; diş rengini sarıdan koyu kahverengiye kadar geniş yelpazede değiştirebilir. Dişlerdeki renk değişimiyle birlikte, diş plakları ağız kokusuna ve diş çürüklerine de neden olur. Dolayısıyla diş plaklarının temizlenmesi çok önemlidir.

Diş taşı temizliğini mutlaka bir diş hekimine yaptırmalısınız. Diş hekimleri dişte kalan artıkları, plakları, taşları, diş aralarını, dış yüzeylerini ve diş eti çerçevesini de temizler. Böylece, dişler taşlardan ve pisliklerden arındırılır. Diş taşı temizleme işlemi, düzenli olarak yapılmalıdır. Diş hekimleri genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesini önerir. Temizlik daha sık yapılırsa dişler zarar görür.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Düzenli bir ağız ve diş bakımı yapmazsanız lekeler veya diş taşları oluşabilir. Bu durumda diş hekimleri özel ekipmanların kullanarak dişleri temizler. Diş taşı temizliği işlemine başlamadan önce diş hekimi tarafından detaylı bir ağız muayenesi yapılmalıdır. Muayenenin sonra diş temizliğini gerektirecek sorun tespit edilirse diş temizleme uygulaması için randevu verilir. İmkân varsa aynı gün temizleme işlemi yapılır. Diş taşı temizliği yapılırken, diş yüzeyindeki tartar ve plaklar çeşitli aletler kullanılır. Bu aletler sayesinde diş minesi zarar görmez. Yalnızca diş yüzeyini kaplayan plak ve tartarın temizlenmesinde etkilidir.

Diş taşı temizliği sırasında diş taşlarının boyutu, diş eti rahatsızlığı bulunup bulunmadığı varsa rahatsızlığın boyutu uygulanacak tedavi yöntemini ve süresini etkileyen faktörlerdir. Hastanın ilerlemiş bir diş eti rahatsızlığı yoksa diş taşı temizliği kavitron isimli ultrasonik cihazla yapılır. 30-45 dakika kadar süren bu diş taşı temizliğine detertraj denir. Diş taşı birikiminin çok yoğun olduğu durumlarda lokal anesteziye ihtiyaç duyulur. Bazı durumlarda hastaya cerrahi müdahale bile gerekebilir. Bu işleme ise küretaj denir. Çok fazla diş taşı ve ağız içi problemi olduğu için bu işlem tipinde seans süresi uzar.

Diş Taşı Temizliği Fiyatları Ne Kadardır?

Diş sorunlarıyla karşılaşmak istemezseniz, uzman hekimlerin yaptığı diş taşı temizliği tedavilerinden yararlanabilirsiniz. Diş taşı temizliği fiyatları birçok faktöre göre değişir. Fiyatları etkileyen faktörlerini diş taşı miktarı, diş lekeleri ve dişlerdeki eğrilik durumudur. Ayrıca fiyatlar hekimin tecrübesi ve kurumlara göre farklılık gösterir. Diş taşı temizliği hakkında fikir olması açısından Türk Diş hekimleri Birliğince 2020 yılında uygulanması öngörülen muayene ve tedavi ücretleri tarifesine bakabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliğinin Dişlere Bir Zararı Olur Mu?

Diş taşı temizliğinin dişlere zararı yoktur. Dişlerde oluşan taşlar, bakterilerin bir süre sonra taşlaşmasıyla oluşur. Diş taşları nedeniyle ortaya çıkan ağız kokusu, diş renklenmeleri, diş eti rahatsızlıkları, çürükler vb. sorunlar ağız ve diş sağlığımıza zarar verir. İlerleyen durumlarda diş kaybına bile yol açabilir. Bu nedenle diş taşlarını temizletmek yapılacak en doğru davranış olacaktır.

Evde Diş Taşı Temizliği

Diş taşı plağı zamanla tartara dönüştüğünde, diş fırçası onu gideremez. Çilek, sirke veya susam gibi “doğal” ilaçlar bazen önerilir. Ancak bu içerikleri ve ürünleri kullanmak doğru değildir. Bunun sebebi, tartar sadece diş hekiminiz tarafından güvenli bir şekilde temizlenebilir. Diş hekimi diş taşı temizliği için manuel taş temizleme araçları veya ultrasonik bir cihaz kullanır.

Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı?

Diş taşı temizliği sırasında ağrı ya da acı duymazsınız. Çünkü diş etlerine zarar gelmez ve dişlerde aşınma gibi durumlar olmaz. Diş etleri temizlenirken beklenenden fazla kanama olması diş eti hassasiyetinin bir belirtisidir. Anestezi olmadan yapılan diş tedavide küçük sızlamalar dışında canınızı yakacak bir durum yoktur. Hastalığı ilerleyen kişilere uygulanan işlemlerde de anestezi kullanıldığından herhangi bir ağrı ve acı hissetmezsiniz.

Diş Taşı Temizliği Sonrası

Diş taşı temizliği sonrasında doğru diş fırçası, doğru diş macunu ve doğru fırçalama yöntemi ile dişlerimizi fırçalamaya dikkat etmelisiniz. Elinizden geldiği kadar diş ipi kullanmalı, gargara ile tedaviyi desteklemelisiniz. Diş taşı temizliği ve diş eti bakımı birlikte yapılmalıdır.

Diş taşı temizliği sonrasında şu hususlara dikkat edilir:

  1. 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Böylece, yapılan diş taşı temizliğinin etkisi daha uzun sürer.
  2. Tedaviden sonraki ilk günlerde hafif kanamalar olabilir. Antiseptik ağız gargaraları, diş ipi ve diş fırçası kullanmaya devam edin.
  3. İyileşme sürecini rahat atlatmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
  4. Diş taşı temizliği yaptıranlarda hafif ağrılarının olması normaldir. Bu ağrılar artarsa diş hekiminizin verdiği ağrı kesicileri kullanın.
  5. Tedaviden sonra 2 saat boyunca herhangi bir şey yemeyin.
  6. Diş taşı temizliğinden sonra 24 saat boyunca sıcak ve soğuk hassasiyeti olabilir. Bu nedenle sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Eğer hassasiyet birkaç günden fazla sürerse diş hekiminize başvurunuz.

Mutlu ve sağlıklı gülümsemeler için Diş Beyazlatma Yöntemleri hakkında yazımızı okuyabilir, ağız ve diş sağlığınızı ilgilendiren tüm konularda bize whatsapp destek hattımızdan ya da telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply