Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? - A Clinica Dent 2

Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Nedir
19 Şub 2021

Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Nedir? Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Dişleriniz, sizi güzel gösteren, oldukça estetik ve şık durmanızı sağlayan en önemli hususlardan biridir. Bir kişi ile karşılaştığınızda ilk bakışta dikkat çeken yer her zaman dişlerinizdir. Ağız bakımında diş taşı temizliği gerçekleşmezse sosyal yaşamınız da olumsuz etkilenir. Ayrıca temiz dişlere sahip olmanız sadece görünüş açısından değil aynı zamanda sağlığınız için de çok büyük öneme sahiptir. Dişlerin temiz olup olmaması tüm vücudunuzu etkilediğinden diş bakımının sürekli ve eksiksiz yapılması gerekir.

Diş Taşı Nedir?

Diş yüzeyinde yaşayan bakteriler beslenme devam ettikçe plak adı verilen bir tabakanın oluşmasına neden olur. Diş taşları genel olarak dişlerden temizlenemeyen plaklar nedeniyle meydana gelir. Diş taşı aynı zamanda tartar olarak isimlendirilir. Diş plağı temizlenmediği takdirde bir kaç günlük sürede sertleşmeye başlar. Bu plak gün geçtikçe dişleri kaplar ve diş taşları oluşur. Diş taşının dişler üzerinde tartar olarak zamanla oluşması; diş eti hassasiyeti, diş eti çekilmesi ve diş eti iltihabı gibi önemli sorunlara neden olur. Diş taşı dişlerin arka ve ön yüzeyinde yer oluşabilen problemlerdir. Diş eti rahatsızlıkları yaşıyorsanız buraya tıklayarak konu ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı, çok sert ve dişe yapışmış olduğundan kendi başınıza temizlemeniz mümkün değildir. Dolayısıyla diş taşı temizleme işlemini diş hekiminiz kontrolünde yaptırmanız gerekir. Yapılan araştırmalara göre insanların %60-70’ inde diş taşı bulunur. Diş taşı temizliğinin yılda bir ya da iki kez yapılması gerekir. Bu süre bireylere göre değiştiğinden diş hekiminizin tavsiyesine uymalısınız.

Tartar, tükürüğünüzdeki minerallerin ve plakların oluşturduğu bir tabakadır. Diş eti iltihabı ve periodontit gibi diş eti hastalıklarına neden olan diş taşı, özellikle diş eti çizgisinin altında oluştuğu zaman en önemli sorunu oluşturur. Diş taşı temizleme işlemi, diş eti çizgisinin altındaki taşlar için gratuar ve küret adı verilen aletlerle dişi kazıyarak uygulanır. Bu işlem, biraz ağrılı olmakla birlikte diş etlerinizi de kanatabilir. Diğer bir yöntem, titreşim aleti ile taşları temizlemedir.

Diş taşı temizliği sadece diş hekiminiz tarafından gerçekleştirilmelidir. Temizleme işleminin ilk adımında diş taşı kazınır. Genellikle ultrasonlu cihazların kullanımıyla temizleme tamamlanır. Bir sonraki adımda diş parlatılıp pürüzsüzleştirilir. Parlatma işlemi devam ederken kalan plaklar uzaklaştırılır. Böylece dişin daha sağlıklı ve parlak bir görüntü kazanması sağlanır. Bu işlemin amacı dişin estetik bir görüntü kazanmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca olası plak oluşumlarına karşı korunmasına da yardımcı olur.

Diş Taşı Temizlemede Diş Macunlarının Etkisi

Günümüzde, tartarı yok eden diş macunu reklamları çokça yapılır. Bu diş macunları, dişler üzerinde taş birikmesini azaltır. Ancak diş eti çizgisi altındaki taşlara etkisinin az olduğu veya hiç olmadığı görülmüştür. Tartar temizleyen diş macunlarının daha temiz bir görünüme etkisi olur. Tedavi sırasında dişlerinizin daha rahat temizlenmesine yardımcı olur. Ancak gerçekte, diş taşının oluşmasını önlemedeki yararı yok denecek kadar azdır.

Ayrıca, sigara nedeniyle oluşan diş lekelerini temizlemek için tasarlanmış özel diş macunlarını kullanmanız önerilmez. Diş eti çekilmiş olan kişilerde, diş eti çizgisi altındaki daha yumuşak bölgeler, bu tür diş macunlarına maruz kaldığında zarar görebilir. Bu diş macunları, dişlerinizin sıcak ya da soğuk yiyeceklere hassasiyetlerini arttırır.

Siz de sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmak için ağız ve diş sağlığınızı önemsiyorsanız, tüm sorularınız için bizlere Whatsapp destek hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply