Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma, giderek artan talepler nedeniyle diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedavi yöntemidir. Diş beyazlatma işlemi; diş minesi yüzeyinde oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri yardımıyla ortadan kaldırılmasıdır.
Çevrenizdeki insanlarla kurduğunuz bire bir iletişimde en önemli unsurlardan biri dış görünüşünüzdür. Bakımlı dişlere sahip olmanız, karşınızdaki insanda olumlu bir etki bırakmanızı sağlar. Sararmış ve bakımsız dişler ise negatif etki bırakır. Bu sorunun çözümü, diş hekimi kontrolünde beyazlatma tedavisi uygulamaktır. Ama bununla birlikte, evinizde de uygulayabileceğiniz diş beyazlatma yöntemleri vardır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
1. Ofis Tipi Beyazlatma (Ofis Bleaching)
Sizden onay alındıktan sonra ağzınızdaki doğal dişlerin rengi tespit edilir. Diş renginizin tespit edilmesi, tedaviden sonra dişlerinizin ne kadar beyazladığının belirlenmesi için oldukça önemlidir. Diş hekiminiz tarafından diş yüzeyine beyazlatıcı ilaç sürülür. Dişlerinize sürülen ilaç özel bir alet yardımıyla, 15 dakika süreyle ışınlanarak sertleştirilir. Diş hekiminiz bu işlemi 3 kere tekrarlar. Tedavide kullanılan jellerin peroksit oranları yüksek olduğu için işlem kısa sürer. Ancak etkisi uzun süre devam eder.
2. Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching)
Evde diş beyazlatma yapılırken, daha düşük oranda peroksit içeren beyazlatma jelleri kullanılır. Gittiğiniz ilk doktor randevusunda, yine dişinizin rengi belirlenir, ölçüsü alınır ve dişinizin ölçüsüne göre hekiminiz sizin için özel bir plak hazırlar. İkinci randevunuzda, size özel hazırlanan plak ve diş beyazlatma jeli içeren tüpler size verilir ve nasıl uygulayacağınız anlatılır. Tedavi, hekiminizin tavsiyesine göre 2 hafta boyunca günde 2 kere veya 1-2 hafta süresince her gün sadece gece uyurken uygulanır. Tedavinin nasıl sonuç verdiği her hafta izlenir. Gerekli değişiklikler haftalık rutin kontrollerde yapılır. Diş beyazlatma işleminde nasıl bir yöntem kullanılacağına diş hekiminiz ve siz birlikte karar vermelisiniz.
3. Tek Diş Beyazlatma (Kanal Tedavili Dişleri İçten Beyazlatma)
Tek diş beyazlatma yöntemi kanal tedavisinden sonra renk değiştiren dişlere uygulanır. Dişe önceden uygulanmış olan dolgu sökülür. Açılan boşluğa beyazlatma jeli sürülür. Beyazlatma jeli sürüldükten sonra dişe, geçici dolgu yapılarak dolgunun üzeri sıkı bir şekilde kapatılır. Diş, istenen renge gelene kadar seanslar tekrarlanır.
4. Kombine Diş Beyazlatma (Ev+Ofis Tipi Beyazlatma)
Ofis tipi beyazlatma yöntemiyle ev tipi beyazlatma yönteminin birlikte uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte dişlerinize beyazlatma tedavisinin uygulanmasından sonra, dişinizin son haline göre 2 veya 3 gün ev tipi beyazlatma yöntemiyle beyazlatma işlemi takviye edilir.
Evde Doğal Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Rengi sararan dişlerinizi evde doğal yöntemlerle beyazlatabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, her uygulamadan sonra ağzınızı iyice çalkalamaktır. Çünkü dişlerinizin arasında kalan artıklar dişlerinizin çürümesine neden olabilir.
Çilek
En keyifli evde doğal diş beyazlatma yöntemlerinden biri çilek kullanılarak yapılandır. Yeteri kadar olgunlaşmış bir çileği, püre haline getirin. Daha sonra püreyi fırça ile dişlerinize sürerek dişlerinizin üzerini püreyle kaplayın. Bu işlemi haftada bir defa tekrarlayın. Çileğin içerisindeki asit, dişlerin rengini beyazlatarak dişlerinizi her zamankinden daha fazla parlatır.
Karbonat Kürü
1 çay kaşığı karbonat ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırdıktan sonra elde ettiğiniz karışıma, yarım limon sıkın ve iyice karıştırın. Karışıma fırçanızı batırın ve dişinizi fırçalayın. Bu işlemi haftada bir kere dişlerinize uygulayın. Zamanla hem dişleriniz hem beyazlar, hem de ağzınızın içindeki asit ve mikroplar ortadan kalkar.
Adaçayı
Normal diş macunu ile dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı suyla iyice çalkalayın. Ağzınızı çalkaladıktan sonra bir çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı adaçayı ve bir çay kaşığı tarçını iyice karıştırın. Karışımla dişlerinizi fırçalayın. Her gün akşam yatmadan önce bu işlemi tekrarlayın. Bir hafta sonra dişlerinizde oluşan beyazlığı fark edeceksiniz.
Gliserin
Dişlerinizi fırçalayın. Bol suyla ağzınızı çalkaladıktan sonra diş fırçanıza 2 damla gliserin damlatarak dişlerinize sürün. Bakterileri öldürmesi nedeniyle gliserin, dişlerin çürümesini de engeller.
Tuz
Az da olsa diş eti iltihabı ve diş eti ödemlerine karşı bir etkilidir. Bir çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Karışımı fırça ile dişlerinize sürdüğünüzde, gözle görülür bir beyazlık elde edebilirsiniz.
Sebzeler
Dişlerinizin beyazlaması için lifli sebzelerden yemek de ideal bir yöntemdir. Elma, salatalık, brokoli ve havuç diğer meyve ve sebzelere göre daha fazla diş temizleyici özelliğe sahiptir.
Defne Yaprağı Ve Portakal Kabuğu
Portakal kabuğunu rendeleyin. Defne yaprağını ezdikten sonra rendelediğiniz portakal kabuğuna ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı, macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bu macunu diş fırçasına sürdükten sonra 5 dakika süresince dişlerinizi fırçalayın. Ancak haftada 2 veya 3 defa yapılması tavsiye edilir.
Diş Beyazlatma Dişlere Zarar Verir Mi?
Dişleri beyazlatmanın yan etkileri az da olsa her zaman söz konusudur. Beyazlatma jelleri dişlerde bazı hassasiyetlerin oluşmasına yol açar. Diş beyazlatma işlemi soğuk-sıcak içeceklere karşı hassasiyetinizi arttırabilir. Hassasiyet 48 saate kadar geçmezse uygulamaya ara vermelisiniz.
Beyazlatmanın Etkisi Ne Kadar Sürer?
Diş beyazlatma işleminin etkisi, dişinizin yapısına bağlı olarak farklılık gösterir. Beyazlık yaklaşık 6 ay ve 2 yıl arasında kaybolmaz. Aynı zamanda bu süre bireyin kendisi ile de ilgilidir. Tedavi sırasında ve sonrasında en az iki hafta boyunca dişleri boyayan yiyecekler yememelisiniz.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Dişlerin sararmasının nedenleri arasında genetik faktörler ve insan kaynaklı nedenler yer alır. Dişlerin sararma nedenlerini doğru tespit etmek diş beyazlatma fiyatını belirleme açısından önemlidir. Ayrıca, diş beyazlatma fiyatları belirlenirken kullanılan malzemeler, hekimin deneyimi, diş beyazlatma işleminde kullanılacak yöntemler belirleyici rol oynar. Diş hekiminiz modern beyazlatma tekniklerini kullanıyorsa doğal olarak fiyatlar artar. Fiyatlar aynı zamanda ofis içi ya da evde beyazlatma yönteminde kullanılacak tercih edilen temizleme kitlerine göre de değişir. Kısacası, tedavinizde kullanılan malzemeler diş beyazlatma fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir etkendir.
Lazerle Diş Beyazlatma
Lazerle diş beyazlatma işleminde, kliniğe gitmeden önce dişlerinizi florürsüz diş macunu ile fırçalayın. Seansa başlarken dişler tekrar temizlenir. Dudaklarınız ve diş etiniz zarar görmesin diye ağzınıza koruyucu takılır. Dişlere jel sürülür ve istenen bölgelere yaklaşık 30 saniye boyunca ışınlama yapılır. Işınlama süresi hastanın durumuna ve cihaza göre değişir. İşlem tamamlandıktan sonra jeller tem,031izlenir. İhtiyaç duyulur ise ev tipi beyazlatma ile devam edilebilir. Eğer gerek yok ise, 24 saat boyunca çay, kahve ve sigara gibi içeceklerden uzak durmalısınız.
Lazerle diş beyazlatma; 18 yaşından küçüklere, hamilelere, çay ve sigarayı çok yoğun kullananlara (tedavi süresince bunları kullanmayı durduramayacaklarsa), tedavide kullanılan solüsyon veya ilaçlara alerjisi olanlara, dişlerinde çatlak, kırık ve diş eti çekilmesi sonrasında dişlerinin kök yüzeyleri açığa çıkanlara, dişinde restorasyon olanlara uygulanmaz.
Lazerle Diş Beyazlatmanın Ömrü Ne Kadardır?
Lazerle diş beyazlatma işleminin ömrü, kişiden kişiye ve dişlerin kullanımına göre değişir. Bu süre ortalama 2-3 yıl arasında bir süredir. Bu süre için tüketilen çay ve kahve miktarı, ağız bakımı son derece önemlidir. Tükettiğiniz besinlere dikkat ederseniz ve ağız bakımını iyi yaparsanız bu süre daha da uzar.