Bonding Uygulaması - A Clinica Dent
blank
27 Haz 2022

Bonding Uygulaması

Bonding Uygulaması

 

Estetik Diş Hekimliğinde sıkça başvurduğumuz bir tedavi yöntemi olan Bonding (Estetik Kompozit Lamina) uygulaması dişte aşındırma yapılmadan uygulanan koruyucu bir tedavi yöntemidir. Gülüş tasarımı uygulamaları arasında en çok kullanılan tekniktir. Estetik olarak son derece tatmin edici sonuçlar alınan bu tedavi yöntemi lamine (yaprak porselen) uygulamasının alternatifidir. Tedavi planlaması esnasında dişler arasındaki mesafe, diş yüzey yapısı, alt ve üst dişlerin birbirleriyle ilişkisi, dişeti sağlığı, diş sıkma hastalığı (bruksizm) ve hasta beklentisi gibi faktörler göz önüne alınmaktadır.

Günümüzde uygun renk ve estetikte sonuçlar elde etmemizi sağlayan kompozit dolgu malzemelerinin gelişmesi, belli bir seviyeye kadar dişler arasındaki aralıkları kapatılmasında, minimal çapraşıklıkların düzeltilmesinde, kırık, renk, şekil ve konum bozukluğuna sahip dişlerin tedavisinde estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Dişte aşındırma yapılmaması nedeniyle ağrısız bir işlem olmakla birlikte aynı seansta 4-6 dişe kadar uygulama yapılabilmesi randevu sayısını azaltmakta ve hemen sonuç elde edilmesini sağlamaktadır. Böylece işlem sonrası hasta günlük hayatına devam etmektedir.

Uygun vakalarda anestezi uygulaması çoğunlukla gerektirmez. Uygulama sırasında dişlerden neredeyse hiç aşındırma yapılmamaktadır. Estetik dolgu materyalinin dişe tutunabilmesi için diş yüzeyi hafifçe pürüzlendirilir ve dişin doğal rengine uygun olacak şekilde kompozit malzeme uygulanır ve sertleştirilir. Cilalama prosedürünün yapılması sonrasında işlem tamamlanır. Bonding işlemi için geliştirilmiş kompozit dolgu malzemelerinin kullanımı ve doğru bir cilalama ile ileride oluşabilecek kırılma ve renklenme probleminin önüne geçilir.

Tedavinin süresi uygulama yapılacak diş sayısına, dişlerdeki deformasyonun ve kırıkların boyutuna göre değişmektedir. Bonding uygulamasından sonra, diğer tüm uygulamalardan sonra olduğu gibi düzenli ağız bakımının yapılması önemlidir. Ayrıca sert yiyecekler, tırnak yeme, kalem ısırma gibi parafonksiyonel alışkınlıklar bonding uygulamasına zarar verebilmektedir. Yemek sonrası temizleme yapılmaması durumunda doğal dişlerde olduğu gibi bonding işlemi görmüş dişlerde de sararma meydana gelebilmektedir. İyi cilalanmış ve başarılı bonding uygulamaları sonrası renklenme daha az ve daha geç gözlenmektedir. Rutin diş hekimi kontrollerinde cilalama işleminin tekrarlanması ile renklenme giderilir ve uzun yıllar kullanılabilir.

Leave a Reply